Echt voedsel

Echt voedsel

13.12.2013

Met het meesterlijke filmpje The Scarecrow manifesteert Chipotle Mexican Grill zich als een ware sustainable campaigner. The Scarecrow is een aanklacht tegen de vleesindustrie en ons voedselsysteem dat steeds verder van ons af komt te staan. In het prachtig gemaakte filmpje zien we hoe de vogelverschrikker zich ontworstelt aan het productiesysteem waarin hij zelf werk. Hij begint zijn eigen restaurant met natuurlijke ingrediënten. We zien hem vegetarisch koken. Interessant voor een restaurantketen waarin toch heel wat vlees omgaat.

Het merk Chipotle Mexican Grill is al jaren op dit gebied actief. Ze weten duurzaamheid interessant en aantrekkelijk te maken voor hun klanten. Naast de film is er de game. Door te spelen winnen klanten munten om met korting te komen eten. Het merk Chipotle zet zich in voor milieu, mens en dier. En ze zijn actief op het gebied van voorlichting over gezond eten aan kinderen. Dit doen ze door het verduurzamen van de eigen organisatie en via de Chipotle Cultivate Foundation. Ze maken zich hard voor het Amerikaanse platteland. Door familiebedrijven te stimuleren de landbouw en veeteelt duurzamer te maken. Ze stimuleren vrije uitloop van kippen, varkens en runderen en zetten zich in voor ander dierenwelzijn. Dit alles vanuit de overtuiging dat voedsel ook efficient kan worden geproduceerd zonder onnodige ballast voor het milieu, de dieren, de boeren en de lokale gemeenschap. Ze steunen projecten zoals Farm Aid en FamilyFarmed.org.

Op het gebied van gezonde voeding vraagt Chipotle aandacht voor evenwichtig dieet van gezond en unprocessed voedsel. Ze richten zich daarbij op kinderen en ze ondersteunen partners zoals Jamie Oliver’s Food Revolution, the Lunch Box, and Veggie U.

Chipotle is een mooi voorbeeld van hoe een grote restaurantketen met verduurzaming aan de slag gaat. Het enige dat je ze kunt verwijten is dat er nergens echt wordt gesproken over het consumeren van minder vlees. Dat is voor een bedrijf dat nog steeds Mexican Grill achter de naam heeft staan toch echt een stap te ver.